musselstranden av marie hermansson.

juni
Jag hade en svensklärare på gymnasiet som brukade tipsa mig om böcker, och nu i våras började jag tänka på en som jag gillade så himla mycket då jag gick i ettan. Dock kunde jag varken komma på dess titel eller författare. Så jag frågade vänner, googlade runt, frågade ännu lite till men hittade verkligen ing-en-ting. Men en dag i maj fikade jag med Chrissy i Midsommarkransen, och efter att ha frågat även henne, och googlat lite till, letade jag upp numret till min gamla lärare och smsade henne (är det inte konstigt att smsa sin gamla lärare - äh nu gör jag det). Jag fick svar på några minuter.

- Jag tror att du menar Musselstranden av Marie Hermansson.

Såklart det var den, och efter att ha beställt den, och efter att ha legat på en solstol i Spanien i några dagar, är den ännu en gång utläst.


juni
Musselstranden handlar om etnologen och forskaren Ulrika som när hon återvänder till Tångevik, platsen där hon spenderade somrarna som barn, även återvänder till minnena. En får följa med Ulrika genom hennes uppväxt, till de äppelmustdoftande, ändlösa, alltid varma somrarna, men också till mörkret; ovissheten, osäkerheten och familjekonstellationer som fallerar när ett barn plötsligt försvinner. Parallellt med berättelsen om Ulrikas barndom får en följa Kristina, som skyr andra människor och ter sig till naturen, och även Ulrikas liv i nutid då hon forskar i, och föreläser om myten om bergtagning; att väsen tar med sig personer in i bergen. Vissa som försvinner för alltid, vissa som återvänder med förändrade sinnen.
 

junijuniMarie lyckas skapa en stämning som är kuslig, mystisk och samtidigt vacker. Språket är lättläst, kanske inte så fantastiskt som jag minns att jag tyckte när jag var sexton, men det håller rakt i genom. Jag läser sällan om böcker och vet inte om det är på grund av att jag gjorde det som läsupplevelsen inte blev fullt lika stark som första gången. Vissa delar av språket känns stundtals något övertydliga och intetsägande, men samtidigt knyter Marie Hermansson ihop trådarna så jäkla skickligt att jag, när jag slagit ihop boken, högt utbrister:

- Hur sjutton skriver man såhär?

 
juni
Jag vill inte skriva för mycket om bokens handling, vill inte dela någonting som kan avslöja för mycket, och helt enkelt bevara dess skimmer. Läs den. Det gjorde Filip också när vi var i Spanien, och han gillade den också väldigt mycket.
 
I samma genre vill jag även rekommendera Stallo av Stefan Spjut, som jag läste förra sommaren. Sjukt bra bok som utspelar sig i Norrbotten.

skrivande & böcker | boktips, böcker, läsning, marie hermansson, musselstranden | |
#1 - - Linnea Aurora:

Åh! Läste också den här på gymnasiet! Får flashbacks av att tänka på den, måste kanske beställa hem den och läsa den igen jag också!

#2 - - Lovisa:

Gud så kul att du smsade din lärare! :) Låter som en riktigt bra bok, tack för tipset!

#3 - - Daniella Caspian:

åh, jag älskar dina boktips. skriver ner den här på to-read-listan!

#4 - - LisaMarie:

ÅH vilket toppentips inför sommaren! Och himla fin utsida på boken också. Ytlig som jag är när det gäller böcker är det ofta utsidan som fångar mitt intresse först :p Men den här låter ju väldigt intressant till handlingen också, ska ta och beställa hem den på direkten tror jag! :)

#5 - - Ajli Müller:

Gud vad kul, om mina elever skulle SMS:a mig efter att de gått ut skulle jag bli så himla glad ^^

Upp