frågor & svar: strökurser & muminmuggar.

januari
är nyfiken på hur länge din kurs som du läser nu pågår? Har du någon aning om vad du vill plugga/syssla med i framtiden? är så jävla kluven och ångestig nu i söka-plugg-tider pga vet inte exakt vad jag vill plugga och vill inte låna på mig massa peningar på strökurser som inte ger mig något!
båda kurserna jag läser pågår till slutet av maj. MKV A är på 30hp och det läser jag i helfart, digital grafik och illustration är på 7,5hp och det läser jag i kvartsfart. till hösten ska jag (om jag kommer in) börja läsa programmet it, medier och design på södertörn. när jag läst klart det programmet, efter tre år, har jag en kandidat i medieteknik. där efter kommer jag förmodligen fortsätta plugga, men vad återstår att se. 

jag tänker såhär: all kunskap är bra kunskap. jag tror inte att en behöver oroa sig för att läsa strökurser som inte ger något, för alla kurser ger något. att ha många högskolepoäng kan väl inte vara dåligt i slutändan, eller hur? varje kurs en läser, oavsett om det är på högskola eller folkis, ger en erfarenhet, idéer, tankar och lärdomar. som nu, jag läser MKV vilket inte är världens roligaste kurs men den ger mig mycket kunskap som jag kan applicera på det verkliga livet, sättet jag ser på medier etc.
 
jag kommer inte bli professor inom medie- och kommunikationsvetenskap men jag har fått förståelse för mycket jag inte visste före kursen startade och har helt enkelt vidgat mina vyer. jag har genom att läsa den kursen fått insikt i att MKV kanske inte är riktigt min kopp av te, men däremot insett att ett mer praktiskt ämne, som medieteknik, kommer passa mig bättre. jag är också säker på att MKV har gett mig matnyttig info som kommer hjälpa mig i mitt arbetsliv senare och så vidare. så: vill du plugga, hoppa på en kurs som låter intressant och kör. är det supertrist eller jobbigt, hoppa av. oroa dig inte - det löser sig! 
 
rekommenderar för övrigt att läsa på folkhögskola under ett år eller två. jag läste skrivande på distans förra året och det var helt suveränt! csn-lånen du tar på folkis rubbar inte mängden veckor du får ta lån på högskola/universitet heller. bra grej.


monday
Hej Amanda! Jag undrar vad dessa böcker du läst inför hemtentan heter? Feministisk medieforskning är något jag gärna vill skriva om i min bachelor-uppgift! Pluggar på engelska också så engelsk litteratur är bara bra :) ha en fin dag!
hej! boken feminist media studies av van zoonen är bra. den supertjocka boken media studies - a reader innehåller också flera texter som handlar om feministisk medieforskning. det finns också en hel del på nätet, nordicom-publikationer etc. (denna fråga är inte relevant för särskilt många men avsändaren hade inte skrivit någon mejladress så därför publicerar jag mitt svar i inlägget)


Hallå! Jag letar just nu efter korta koftor, typ exakt precis en sån som du har på dig på bilden. Jag hade gett upp hoppet men nu känner jag mig förväntansfull, vart har du köpt den vackra? & har du tips på vart man kan få tag på liknande? Bästa plagget till midjekjolar ju. KRAM!
hallå där! den är köpt på H&M. har du tur så finns den kvar än - jag köpte den i februari. kram pårej!
 
 
omg vart har du köpt dina skor!!?
på en skobutik i london. vet inte om de finns med rosa ränder i sverige men på adidas hemsida går det att designa egna och välja den färgen på ränderna.
 
 
mondayVar är den superfina genomskinliga glaset med basilika i ifrån? Älskar din blogg förresten, så himla mysig!
från ikea! 

 

mondayHar du en hel servis med Berså eller bara delar? Tycker de är fina och funderar själv på att skaffa mig en skål/uppläggningsfat eller nått själv :) 
jag har bara två tallrikar, tyvärr. skulle gärna äga både kannor och ugnsformar men det får ta sin tid att samla. det är ju så dyrt med berså, men tallrikarna jag har är inköpta på loppis!

 

marsSen tänkte jag även på din kalender. Den verkar alldeles lagom på alla sätt! Jag har använt kalendrar i två år nu och har kört med "skolårskalender" tex ht 15 tom vt 15 eftersom jag har pluggat och det var på hösten jag hade behovet att börja med kalender. Men nu tar jag studenten om dryga 80 dagar (!!) och funderar på att gå över i det mer vuxna med 'riktiga' år (trots att jag nog pluggar till hösten igen). Har ju länge levt med nyårsafton i början av juni, nyårsdagen i slutet av augusti och en gråzoon där emellan. Så hur gör du? Funkar det bra att ha skolåret lite förskjutet i förhållande till kalenderåret? Petitesser kan man tycka men ändå ;) 
jag har ärligt talat inte ens funderat på det. min kalender inleddes med början av januari och skolan började 18 januari så jag tycker att det funkade alldeles utmärkt. vet inte riktigt om jag tolkade din fråga rätt? 
 
 
Kan inte hitta kalendern på mokkasin? Länkkärlek? Hah kram
antar då att den är slutsåld där. jag googlade dock på kalendern nu och den verkar finnas på rea för 99 kr på denna hemsida. ingen koll på vad det är för slags webshop men ja, där har du ett tips åtminstone.
 

stockholm sunday
hur många muminmuggar har du egentligen? de är ju så fina!!
jag glömmer alltid men 18 eller 19 tror jag. så himla många - min släkt var flitiga med att ge sådana i present till mig för några år sedan. älskar muminmuggarna, den på bilden ovan var min allra första.
 
det var alla frågor jag kunde finna bland kommentarerna den här gången. vet du med dig att du frågat något och ännu inte fått svar? skriv gärna igen, isåfall har jag missat det. puss!

#1 - - Annie - lättlagat vegokäk:

Här kommer en kommentar från en riktig gammal plugg-räv! Jag har inte pluggat på mindre än tre olika program på högskolan och skulle gärna dela med mig av min syn på det där med att ta störkurser. Alltså jag tycker så här: JA, testa på roliga saker, MEN ta det då lite lugnt med lån och bidrag om det går. Om du vet med dig att det är sannolikt att du i slutändan vill läsa en utbildning på 5 år gäller det att inte slösa bort dina 6 år av CSN. Det blir fett jobbigt på slutet, tro mig. Nu i höst ska jag exempelvis överleva på 5 veckors CSN, eftersom jag inte annars har tillräckligt med veckor kvar för att ta min master. Det kommer inte att bli kul! Tänk också på att utbildningen blir svårare upp ju högre du kommer. När jag började plugga gick det ganska lätt att kombinera med jobb, men ju högre upp jag har kommit i systemet desto omöjligare har det blivit. Det har påverkat mina resultat och jag hade kunnat få betydligt bättre betyg om jag hade fokuserat mer på plugget. Vad spelar det då för roll? Jo, om man vill komma in på någon särskild master sker det oftast på betygsurval. Vissa masters har dessutom som en minimigräns att man exempelvis ska ha typ C/B i snitt! Och ja, 5 veckors CSN i höst... Jag måste jobba varenda ledig vecka denna sommar för att den ens ska vara möjligt. Jag har dessutom stor tur som bor med en kille som äger sin lägenhet = jag betalar nästan ingen hyra alls. Annars hade det inte gått alls.

Jag har två vänner som sitter i samma sits - eller egentligen ännu värre. En som läste på handels och nu pluggar till psykolog. Det blir 2 år helt utan CSN. Hon klarar sig pga rik pappa, men jaa.. Min andra kompis pluggade kommunikation och pluggar nu till landskapsarkitekt. Sista året får hon klara sig utan CSN. Hennes föräldrar kommer ta ett banklån åt henne.

Jag vill verkligen inte skrämmas, men jag vet också hur lätt det är att i början i sin studieperiod känna att man fixar det där med lån och sånt senare. Det värsta för mig var också att jag alltså var HELT säker på att jag skulle trivas på dom studieinriktningarna som jag valde i början - det var inte ens "strökurser". Jag trodde jag ville bli civilingenjör, men jag blev djupt olycklig av det. CSN tickade på och här står jag nu idag! Dock på rätt bana och glad över det :)

#2 - - Vicky:

papercut är en välrenommerad stockholmsbutik, så det ska inte vara nåt skumt med webshopen tänker jag! :)

#3 - - Emma:

Åh vilken skola läste du skrivande på distans ifrån? Vill också!!

Upp