hur du får tag på en lägenhet.

september
 
jag får ofta frågan om hur jag fick min nuvarande lägenhet och även om hur vi gick till väga för att få boende i stockholm så pass snabbt. därför tänkte jag skriva om det och även dela med mig av några tips. flera har också frågat om hur det är att flytta hemifrån, att flytta ihop och så vidare, och det tänkte jag ta upp i kommande delar! kommentera gärna om det är något speciellt du vill läsa om. <3


favoriter

jag flyttade hemifrån som nittonåring, alltså förra året. allt gick jättesnabbt. jag lade ut en annons på blocket, fick några oseriösa svar, väntade lite, fick svar från en privat hyresvärd. dagen därpå tittade jag på den, tre dagar senare ringde han och sa att jag fick den om jag ville, och en och en halv vecka senare flyttade jag in. sån himla lyckoträff! den lägenheten hyr jag i första hand, men i stockholm kommer vi bo i andra hand och det kommer förmodligen bli jättebra också. 


oktober
 
det kan vara jättesvårt att hitta en lägenhet, och jag vet att jag hade sån tur som fick ett kontrakt i förstahand. även andrahandskontrakt är svåra att få tag i, i synnerhet sådana som en har råd att bo i(!), men jag tänkte dela med mig av de sätt jag gått till väga när jag sökt boende.
 

mina bästa tips till att få tag på en lägenhet:
 
1. lägg ut en annons på blocket! så fick jag mina, som sagt! en lägenhetsannons kostar lite mer än 100 kronor, men om du får en lägenhet på det sättet så är det värt det alla gånger. min hyresvärd sa att det är fördelaktigt för honom som hyresvärd att kunna läsa sökandes annonser och på så sätt hitta en passande hyresgäst, istället för att själv lägga upp en annons och få 300 olika svar. 
 
2. ställ dig i bostadskö så fort du kan. det är olika för olika kommuner men jag ställde mig i kö i luleås bostadskö när jag var femton eller sexton. ändå har jag långt ifrån alla kö-poäng som behövs för att få en lägenhet här. är du student kan du få förtur, så gör det så fort du kan. samt: kom ihåg att gå in på bostadskön och förnya information då och då, i andra fall kan du förlora din plats.

 
3. låt alla veta att du söker boende. facebook är optimalt eftersom att dina vänner och bekanta lätt kan dela det vidare. 

 
4. ge inte upp! förnya din blocket-annons, hör runt med folk du känner och be föräldrar eller andra vuxna att höra sig för på jobbet, googla upp privata hyresvärdar och fortsätt kämpa bara. det tar tid och är krävande att söka lägenhet, men allt är så värt det när du väl har fått flytta in i ditt egna hem!


5. sök lägenhet tillsammans med någon! oavsett om det är med en partner eller kompis så är det najs att bo ihop - det blir liksom hälften så dyrt. plus att ni får dubbelt så många kontakter att höra med. 

 
(6). obs! var kritisk mot de svar du får på annonsen. verkar något konstigt, läskigt eller oseriöst? strunta i det. eller googla personen/hyresvärden för att få koll på att det verkar seriöst (typ som att lägenheten finns på riktigt). många försöker ju utnyttja oss unga som behöver boende, tyvärr. jag har valt att inte lägga ut mitt nummer på blocket, utan blir hellre kontaktad via mejl och det tycker jag har funkat bra!
 
oktober
 
det var mina tips det! har du något annat supertips att dela med dig av så får du gärna göra det i kommentarsfältet. puss och kram!

guider, tips & tutorials | amanda jonsson luleå, amandajnsn, hitta lägenhet, hyra lägenhet, luleå, stockholm | |
#1 - - Sandra:

Mitt bästa tips är fakttiskt det där med att kontakta privata hyresvärdar. Det är total bostadsbrist här i Karlsborg och trots att vi sökte lägenhet (ettor, tvåor och treor) i ett halvår innan vi skulle flytta fanns det inget ledigt. En dag googlade jag "hyresvärdar Karlsborg" och fick upp namnet på en man som jag ringde. Det visade sig att han hade en lägenhet ledig som vi kunde få kika på. Nu var det inte riktigt vad vi tänkt oss eftersom det är en femma på två våningar och på 110 kvm men det var det enda vi fick tag på och nu trivs vi så himla bra!

#2 - - Hanna:

alltså toppenbra tips! har några vänner som söker lägenhet, ska visa dem det här inlägget.
kram!

#3 - - ISA:

måste bara varna lite om att leta bostad i Sthlm på FB är ytterst få som lyckas hitta något. Eller på de sidor jag är med så är 90% av "annonserna" som läggs upp väldigt luriga. Blocket har varit bäst tycker jag! Mvh rutinerad andrahandare ;)

Upp