ett paket fyllt av läsning: tävling!

inlägget är ett samarbete med novellix.jag strävar alltid efter att läsa mer, men ibland är det motigt att kasta sig in i tunga romaner. speciellt när tiden inte räcker till; när en har högar av kurslitteratur att läsa eller bara när instagramfeeden känns mer tillgänglig. just därför är noveller ett bra format, och häromdagen fick jag hem en ask med några stycken som jag valt ut från Novellix.
de har supermånga titlar i sin webbshop och jag valde ut en blandning av noveller som lät intressanta och spännande:
 så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog av jonas hassen khemiri.
 ella gör sig fri av karin boye.
 farväl, mitt kvinnofängelse av karolina ramqvist.
 jiro-ekonomi av nina åkestam.

 

lite kärlek, lite klassiker, lite annat smått & gott - en bra blandning, tror jag. och så är de så fint formgivna, dessutom!


 
i stolt samarbete med Novellix presenterar jag nu en jultävling där du kan vinna en ask med just de noveller jag har valt ut! som en julklapp från mig till er! 
 
tävlingsregler: 
1. berätta för mig om din bästa läsplats. är det kanske på bussen i rusningstrafik, i lunchrummet på arbetsplatsen eller i sängen innan du ska sova? förklara gärna varför. 
2. skriv in ditt namn och mejladress (viktigt, så att jag kan kontakta dig ifall du vinner!)
 
väldigt simpla regler alltså. vinnaren presenteras på onsdag, alltså dagen före julafton!
 
 
är du också (som jag...) sent ute med klapparna i år? kanske har du någon lässugen vän, förälder eller farmor? med koden "amandasjul" får du 20% rabatt på hela köpet i Novellix webshop. fint va? beställ senast måndagen den 21, före kl 13:00 för att få hem paketet före jul.
 
god jul i förskott & lycka till!
 
 
 
inlägget är ett samarbete med Novellix.
 
tävlingar & samarbeten | amanda jonsson, amandajnsn, jultävling, noveller, novellix, tävling | |
#1 - - Amanda Karlsson:

Min bästa läseplats är mitt i rusningatrafiken. Brukar sitta på tunnelbanan, med en bok i handen (just nu är det himmelstrand av john ajvide lindqvist). Det måste vara en riktigt bra bok för att det ska bli som bäst, då sugs man riktigt in i den och hela världen försvinner. Den känslan älskar jag.

#2 - - Julia:

Åh vad rolig tävling!
Min bästa läsplats är i mitt egna bibliotek som jag har i mitt hus. Det är ett rum som bara är mitt, där jag får stänga in mig och vara ifred. Här har jag mitt skrivbord, 7 bokhyllor proppfulla med böcker, en blommig fotölj och en vattenkokare + te ifall jag vill stänga in mig lääänge. Det är min bästa läsplats!

Hoppas på tur :)

#3 - - Lina:

Min bästa läsplats är i tyst vagn på tåget! Helst en lång resa på ett par timmar minst. Trots att jag älskar att läsa kan det ibland kännas som att man "slösar" tid när man "bara" läser och därför är tågresor perfekta, eftersom man inte kan göra så mycket annat!

#4 - - Tove:

Min bästa läsplats är bara tillgänglig på sommaren, de där varma ljusa kvällarna vi får här högt uppe i Sverige. Under en rosa himmel ute i gungan på mina föräldrars tomt. Det är en sån gunga som de har i Madicken du vet, med två träsoffor vända mot varandra? I den kan jag sitta i timmar att läsa, gungandes i takt med bokens spänning, helt inne i en annan värld.

#5 - - Alicia :

Min bästa läsplats är i min säng,
på kvällen precis innan jag ska sova och om man ska vara mer specifik älskar jag att läsa där när det stormar ute, otroligt mysigt.
Mitt rum är lite min plats att rymma ifrån verkligheten med.

#6 - - Moa:

Min bästa läsplats är nog på bussen eller tåget. Det tar ungefär 1,5 timme för mig att ta mig till jobbet och då får en utnyttja tiden så mycket som möjligt. Resan blir lite kortare när jag har en bok i händerna.

#7 - - Rebecka :

Åh! Så kul! Det bästa som finns är när man verkligen kan släppa boken ifrån sig och slukar den med en gång. Jag älskar att läsa på sommaren, gärna i hammocken/hängmattan i skuggan med fågelkvitter i bakgrunden eller lite mu:ande från korna på andra sidan staketet, hos min farmor på Öland. Bästa som finns!! Längtar såå tillbaka dit nu. Kramkram

#8 - - Rebecka :

Åh! Så kul! Det bästa som finns är när man verkligen kan släppa boken ifrån sig och slukar den med en gång. Jag älskar att läsa på sommaren, gärna i hammocken/hängmattan i skuggan med fågelkvitter i bakgrunden eller lite mu:ande från korna på andra sidan staketet, hos min farmor på Öland. Bästa som finns!! Längtar såå tillbaka dit nu. Kramkram

#9 - - Cheapo Starfighter:

Min bästa läsplats är helt klart när jag är på stranden. Finns nästan ingenstans där jag får sån inspiration till att läsa som där. Liksom, en ligger på mage på sin handduk och läser nått helt amazing superbra, samtidigt som man känner solen och vinden och havsdoften. Speciellt bra är det då jag inte är alltför förtjust i att bada, så spenderar hellre timmarna på stranden med att läsa 📚

#10 - - Alexandra:

Min bästa läsplats är faktiskt på biblioteket. Universitets biblioteket här i Helsingfors är en enormt ljus och rymlig plats. Jag älskar att kasta av mig skorna och lägga mig i någon av de skojiga sofforna eller gungstolarna. På de högsta våningarna ser en dessutom ut över hela staden. Meningen är ju att jag ska läsa kurslitteratur men något skönlitterärt brukar ibland smyga sig med i väskan hihi. Oftast har jag med mig kaffe och choklad.

#11 - - Fanny:

Jättemysig tävling! Jag läser som bäst på min altan, antingen i soffan när regnet smattrar mot inglasningen eller i solstolen en sommardag. Helst tillsammans med min bästa vän och nu, tyvärr, förra kille. Kanske hand i hand, eller bara nära nära. Att få vara i varandras närvaro men i olika världar, där läser jag som bäst. Och inspireras som mest <3

#12 - - Josefin:

Min bästa läsplats är i vår stuga, 10mil från staden vi bor. Speciellt sommartid, då jag kan ligga ute på gräsmattan och njuta av lukten av skog, höra fåglarna kvittra i bakgrunden och inte ett enda ljud av trafik eller människor. Bara jag, en bok och skogens tystnad.

#13 - - vendela:

Åh älskar Novellix och vilken bra blandning du valt ut!
Mitt bästa läsplats är efter middag, då man har lite matkoma och det börjar skymma utomhus. Då brukar jag lägga mig i soffan, ha fötterna i min killes knä och så läser vi varsin bok. Det är en så himla mysig stund. Eftersom vi nästan alltid lånar böcker av varandra eller köper de tillsammans kan man stanna upp och ba "visst var det här stycket fint, kommer du ihåg det?" Som en liten minibokklubb.

#14 - - Adina:

Min bästa läsplats är på bussen. Jag har en tendens att ha svårt att fokusera när jag läser, och ger mig därför sällan tiden, vilket är synd med tanke på hur mycket jag älskar att bli totalt indragen i en bok. Men när jag för 4,5 år sedan började pendla till och från gymnasiet så insåg jag att bussen är den ultimata läsplatsen för mig. Jag kurar ihop mig och lyssnar på min instrumentala spellista och läser tills jag är för åksjuk att fortsätta. Och skulle jag behöva en paus kan jag kolla på den fina naturen utanför fönstret eller på människorna som har samma buss-schema som jag.

#15 - - Marica:

Jag har nyligen upptäckt vad som är min perfekta läsplats. Efter två och ett halvt år på samma morgonbuss har jag kommit fram till att det är där det känns som allra bäst att läsa. Med hus som flyger förbi längs sidorna och sorlet av människor i bakgrunden försvinner jag in i boken för en stund. Den där stunden som annars bara slösas bort på allmänt suckande eller kikande på samma instagrambilder om och om igen blir nu en jättemysig start på dagen.

#16 - - Michelle:

min perfekta läsplats är på mitt tak som är precis utanför mitt rum, allra helst vid en solnedgång eller när det är stjärnklart ute. I hörlurarna har jag bon iver och bara zonar ut och lever mig in i boken.

#17 - - Michelle:

min perfekta läsplats är på mitt tak som är precis utanför mitt rum, allra helst vid en solnedgång eller när det är stjärnklart ute. I hörlurarna har jag bon iver och bara zonar ut och lever mig in i boken.

#18 - - Emma:

Min bästa läsplats är vid mitt skrivbord med min rosljusslinga tänd ovanför. Till min läsning vill jag gärna ha en stor kopp te och ett ljus med doft av vanilj som fyller rummet med värme och myskänsla. Precis som du är jag trött på kurslitteratur och tjocka böcker och vill ha något lättsamt och tunt för att snabbt hitta lugnet att läsa.

Kram<3

#19 - - Anna Astrid:

Min bästa läsplats är i soffan bredvid pappa. När han tittar på något på TVn som jag inte är så intresserad av. Då stör inte TVn mitt läsande och jag får vara med pappa samtidigt. DÅ kommer jag in i mina läs-flows. (Har läst mycket mer sedan jag flyttade tillbaka till pappa! That trygghet.)

#20 - - Liv:

Min bästa läsplats kan vara vartsomhelst. Hemma, borta, ute, inne, liggandes, sittandes, gåendes. Oavsett så är det känslan när jag kopplar bort allt utanför och helt går in i en bra eller spännande bok som är hela grejen. En bra bok kan vara lycka, oberoende av plats.

#21 - - Kajsa:

Min bästa läsplats är på tåget. Jag bor och pluggar i södra sverige, med familj, pojkvän och närmaste vänner utspridda över hela landet. Det blir alltså en hel del tågresande. Då jag pluggar ser jag det alltid som en lyx att läsa "vanliga" böcker, då jag egentligen borde läsa kursböcker. Men på tåget kan en inte göra så mycket annat, en kan liksom inte gå till biblioteket eller läsesalen på skolan och plugga, och det finns inte heller utrymme på tåget för att sprida ut alla sina pluggböcker. Det är helt enkelt min bästa läsplats eftersom jag kan läsa med gott samvete, och byta ut den tråkiga kurslitteraturen mot skönlitteraturens magiska värld <3

kram

#22 - - Ebba:

Mitt bästa läsställe är på ett fordon. Vill känna att jag är påväg. Påväg bort och påväg in i en ny värld i boken. Har också svårt att koncentrera mig hemma pga 100 saker som distraherar så på ett tåg, flyg eller en buss läser jag som allra bäst. Tappar helt tidsuppfattningen och slukas i boken. Himla fin känsla det där. Blev sugen på att ta första bästa tåg och bara sitta och läsa. Kanske en ny hobby?

#23 - - Ebbah:

Min bästa läspats är i min ärvda fotölj av min gamla farmor. Över hänger lampor så att jag ser bättre plus en skylt där det står "this is my happy place" -vilket det verkligen är! Drömscenariot är när man kokat blåbärste och sjunker ner i fotöljen under en filt och samtidigt faller in i en annan värld -oftast Harry Potters.

Kram på dig och god jul!

#24 - - Alexandra:

Min bästa läsplats måste vara i en stor öronlappsfåtölj på mitt lilla, lokala bibliotek under lunchtid. Kanske är det för att jag vuxit upp inne på det där biblioteket (bibliotekarierna känns som nära familjemedlemmar) eller helt enkelt för att det är en perfekt plats för en extrem introvert att dra sig undan på. Under juletid är denna plats ännu mer magisk. ❤︎

#25 - - Alex :

Min bästa läsplats är på hans bröst, att få höra hans hjärta tyst, så tyst dunka i takt med att jag vänder blad i boken är det bästa som finns. När han skrattar åt något (i min mening) värdelöst program och jag är tvungen att avbryta mitt i en spännande mening i boken pga hans skratt & av min nyfikenhet, och att sedan få fortsätta igen på hans trygga bröst.


alexandra.loven@hotmail.se

#26 - - Cecilia:

Min bästa läsplats är
Min säng, omringad av blommiga tapeter och med precis så många kuddar som jag vill ha. Det är den tryggaste plasten jag har och som bara är min. Där läser jag gärna bok efter bok när benen behöver vila sig efter en dag med fart och stress på jobbet. Att få krypa ner med benen under täcket och värma upp. Sedan välja bok från högen på nattduksbordet, det är min typ av livskvalité.

Man kan vara tant när man är 22 :)

#27 - - Jennifer Eriksson, anna.jennifer@outlook.com:

Min bästa läsplats är överallt och det är det som är det fina. Böcker skänker mig, som annars är en orolig själ, ett sådant oerhört lugn. I fåtöljen med en tekopp en sen sempterkväll, i sängen med tio tända ljus (minst) när mörkret återvänder till norr, på altanen

#28 - - Emma:

Min bästa läsplats är i ett fönster med bred fönsterbräda. Att sitta där en regnig dag och mysa med ett gäng med kuddar och filtar, hunden och en bra bok är bland det bästa jag vet! När jag vill ta en paus från boken kan jag bara lyfta blicken, titta ut genom fönstret och drömma mig vidare, innan jag återgår till boken igen.

#29 - - Sandra:

Alltså jag behöver faktiskt inte vinna det här eftersom jag redan har alla novellerna. MEN vill ändå passa på att säga 1. rolig tävling som passar dig och din blogg så bra och 2. det bästa stället att läsa är ju i badkaret! Vill aldrig gå upp så länge jag har en bra bok jag kan fortsätta vända blad i :)

#30 - - Kajsa:

Jag älskar att ligga i sängen och läsa under mitt varma täcke tills sent på natten. Tänka "bara en sida till..." och sedan är klockan plötsligt fyra och skolan börjar om några timmar och det spelar ingen roll för boken är så bra att det inte ens är svårt att vara vaken för en har inte lämnat dess förtrollade värld.

#31 - - ekceciliajanet@gmail.com:

Var som helst utomlands där majoriteten inte förstår mitt språk. För där blir jag plötsligt länken mellan bokstäverna, orden och meningarna. Tänk så magiskt och nervkittlande med vetskapen om att man är den enda på hela platsen som kan föra boken till liv. Det är därför som det alltid pirrar lite extra i magen när man stoppar ner böcker i resväskan :)

#32 - - Jennifer Johansson:

Hej! Min bästa läsplats är på bussen till/från skolan. Det tar nämligen ungefär en halvtimma tills jag är framme dit jag ska vara, så jag hinner läsa. Tycker det är så mysigt att ta tillvara på den "lediga" stunden; vi lever i ett samhälle som konstant är så himla stressat. Och att i bussen, där man egentligen inte kan göra något annat än att vänta (och möjligen kolla flöden till olika sociala medier på mobilen) så kan man läsa och slappna av. Tycker alltid det är mysigt att ha ljudet från trafiken utanför, rösterna i bussen och kanske radion som är på. Det bästa med att läsa i en buss är ju också att en ser så klok ut.

#33 - - Petronella:

Åh så rolig tävling! Förutom att jag läser allra bäst när jag har annat att göra så älskar jag att gå och läsa. Gärna gå i korridoren med näsan i boken på väg till nästa lektion. Ja, jag har krockat med folk. Ja, jag har snubblat i trappan.

#34 - - Hemma Hos Felicia:

åh så kul! Jag är med! Mitt bästa läsställe är nog i soffan, med mysbelysning och massa kuddar! Och gärna med en kopp te! :)

#35 - - Tora (torahansson.blogg.se):

Vilken rolig tävling. Jag är med!

Min bästa läsställe har lite att göra med det du skrev i inlägget, att vardagen ibland puckar på för mycket så att man inte hinner ta sig tid till att läsa böcker.
Så, mitt bästa läsställe är nere i Skåne, i min sommarstuga där. Med ganska kasst internet och inte så mycket annat att göra så är det ett perfekt ställe att sitta och läsa på. Gärna i soffan, med en kopp te och tända ljus. När jag är där nere brukar det alltid vara lov, vilket innebär att det är ett uppehåll från skolan och en perfekt lucka att beta igenom massa böcker. Det är min bästa läsplats.
Kram<3.

#36 - - Olivia:

Min bästa läsplats är helt klart i min säng, med ljusslingorna tända och en stor tekopp i handen. Utanför fönstret är det alldeles stjärnklart, och sådär kallt så att det knarrar i snön när en går. Älskar verkligen känslan att sugas in i en bok så mycket att en tappar tidsuppfattningen. Jag förstår inte hur jag skulle kunna klara av skolstressen utan denna avkoppling om kvällarna.

#37 - - Jennifer Eriksson, anna.jennifer@outlook.com:

Min bästa läsplats är överallt och det är det som är det fina. Böcker skänker mig, som annars är en orolig själ, ett sådant oerhört lugn. I fåtöljen med en tekopp en sen sempterkväll, i sängen med tio tända ljus (minst) när mörkret återvänder norrut, med ett öppet fönster och fågelkvitter om våren och med vågskvalp som sällskap under sommaren.

#38 - - Frida:

När jag sitter på min balkong, insvept i filtar, och lyssnar på vattnet som slår mot strandkanten känner jag att det inte finns ett bättre ställe att läsa på. Men det funkar ju bara på sommaren och vinterns favoritställe är mindre glamouröst: Jag kryper upp i vår pyttelilla soffa och sitter med ryggen mot min killes rygg. Han pluggar och skriver rapport och hans snabba slag på tangenterna är så lugnande och hans rygg är så varm och det är fan okej att det är vinter ute för jag slipper vara ute nu och det är i alla fall sommar i min bok.

#39 - - Thea:

Mitt allra bästa läsställe är hos mormor. Där rytmen från den gamla klockans tick tock tick tock får andetagen att bli allt långsammare. Och mormor bäddar om en med den varma bruna filten där i soffan, tar fram de stickade tjocksockarna och ser till så att inte minsta lilla centimeter av kroppen känns kall. Sedan puttrar perkulatorn i köket samtidigt som hon visslar på någon gammal visa. Kanske svarar hon i telefonen och pratar ivrigt på sin vackra skelleftebondska med någon bekant, allt som ett mysigt sorl i bakgrunden. Det är så himla fint och tryggt, och jag det är ju så en får de bästa läsupplevelserna; där en är fullkomligt avslappnad.

#40 - - sofia:

Mitt bästa ställe i år var när han och jag var i hans stugan. Knäpptyst, sensommarljus och vilandes mot varandra, sträckläste vi våra böcker och glömde nästan bort att göra något annat(ex. laga mat). Men det var så himla fint och skönt att bara kunna koppla bort allt annat.

#41 - - Nastasja:

Så himla rolig tävling, goding!

Jag har haft en lästorka så himla länge men har återigen börjat läsa i sängen innan jag ska sova. Två kuddar bakom rygg och nacke, under täcket, bredvid Daniel som läser på sin sida och nattdukslamporna på. Det är underbart att kunna försvinna bort, släppa dagen oavsett om den varit bra eller dålig, och bara tänka på annat innan en ska blunda.

#42 - - alice:

Min bästa läsplats är när hela familjen samlas i soffan och gosar ner sig med varsin bok. En skrattar, en gråter och en annan klagar på att det är trångt. Men ingen går flyttar på sig, för vi är bara en stor hög av kärlek. Allra helst händer detta när vi öppnat alla klappar på julafton och sitter med nya böcker i famnen. Mm det är en fin läsplats <3

#43 - - Hanna:

Min absolut bästa läsplats är i ett träd som finns på vår tomt. På vårarna efter skolan brukar jag alltid klättra upp i trädet och sätta mig till ro på en bra sittgren. Det är så himla härligt att höra vinden och gunga med den svajande grenen och samtidigt läsa en bra bok. Jag börjar redan längta till våren och sommaren nu. Men det är självklart mysigt att läsa på vintern och julen också, då man kan gosa ner sig i en filt och med en kopp te eller glögg i handen. Hur som helst, detta var min bästa läsplats och nu håller jag tummarna att jag har lyckan med mig. Kram och god jul! <3

#44 - - Linnéa:

Mitt bästa läsställe finns inte längre. I mina föräldrars trädgård fanns förut fyra träd på en rad, två äppelträd och två päronträd. De gav nästan aldrig frukt, men de gav sommarskugga på en tomt vars övriga växtlighet går i lägre höjd. Mitt favoritträd var det andra päronträdet nedifrån. Trädet var inte särskilt stort och dess skugga täckte således inte heller hela inte mig, men det var mitt. Jag brukade bre ut en filt i gräset, plocka en näve vinbär och en näve hallon från buskarna till höger om trädraden för att sedan ligga och läsa i timmar. Varje sommar, varje dag - från att jag stakade mig igenom barnböcker tills att jag flyttade hemifrån. Nästan hela himla livet, alltså. Alltid under favoritträdet.
När jag kom hem till mina föräldrar en gång i våras var tre av fyra träd borta. Kvar fanns bara det äppelträd som gett frukt åtminstone lite fler gånger än de andra träden.

#45 - - Nike:

Det är inte precis en plats som är mitt favorit ställe att läsa på, även om det också finns. Men det är just de där tillfällena när det inte spelar någon roll vars man sitter, för man k a n bara inte lägga ifrån sig boken. Man klämmer in några sidor när man lagar pannkakor, man gömmer den i knäet när franskaläraren redovisar verbböjelser på tavlan och man sitter i bilen och läser fast man blir lite åksjuk. För man kan bara inte lämna ifrån sig boken. Det g å r bara inte. Det spelar ingen roll om man sitter på en hård pinnstol, ligger i sängen på rygg eller uppburrad i den mjukaste fåtöljen, man försvinner ändå in i den där världen, den underbara världen av boken, och lägger inte märke på vart man sitter.

#46 - - Clara:

En sak som får mig att verkligen vilja läsa är hur omslaget ser ut. Av någon anledning har detta en stor betydelse för mig och när jag såg vilka böcker som du plockat ihop var jag ju bara tvungen att vara med och tävla. Blev så sugen på att läsa!

Nu under hösten har jag haft fullt upp, tagit körkortet, pluggat och jobbat. Det har varit ganska stressigt och jag har fått läsa kurslitteraturen till skrivkursen lite överallt för att hinna med. Därför har bussen blivit de stället där jag älskar att plocka fram en bok och läsa några sidor. Varför? Jo för att då kan jag äntligen slappna av, drömma mig bort till en annan värld långt ifrån stress och problem.

#47 - - Daniella Åberg:

lägst fram, längst upp på höger sida på bussen från walthamstow till covent garden i rusningstrafik. koppla av innan jobbet. även london blir ju hemma efter ett tag.

#48 - - Nicolina:

Min bästa läsplats är definitvt tätt intill min pojkvän, oavsett vart vi befinner oss. Helst ute på gräsmattan på en filt eller i sängen. Bara jag kan ligga tätt intill honom och känna hans doft och värme samtidigt som jag slukas av min bok och ibland titta upp ur min bok, på honom, och se hur fäst han är vid sin bok. Så jävla mysigt att ligga och läsa ihop i timmar. DET är min bästa plats det - med huvudet lutat mot min pojkväns bröst. <3

#49 - - Emelie:

Min bästa läsplats är på mitt landställe om somrarna. Då sätter vi upp en hängstol i något av träden och så kan jag sitta där och njuta av sommarvärmen, fågelkvittret och sommardofterna samtidigt som jag slukar en bra bok.

#50 - - matilda:

har två platser jag gillar att läsa mest på. ett, på tåget när jag åker till och från skolan. finns liksom inte så mycket annat att göra på den halvtimmes långa färden, så jag brukar lyssna på musik och läsa någon bok. får gärna regna utanför fönstret också, så blir det ännu mysigare!
två, hemma i min säng före jag ska sova. att läsa före jag ska sova, ger mig ett visst lugn och jag somnar mycket bättre. tyvärr gör jag ändå inte det här så himla ofta, eftersom telefonen kommer vägen.. vilket ju är lite synd!

Upp